Lični pratioci

Usluga ličnog pratioca za učenike škole

Aktivnosti ličnog pratioca deteta, planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja, komunikacije sa drugima. Za svako dete se kreira individulni plan podrške, gde se preciziraju konkretne aktivnosti, odnosno opis posla ličnog pratioca.
Njegov važan doprinos jeste da pomaže detetu da se socijalizuje, usmerava ga ka vršnjačkoj grupi i njihovim aktivnostima. On je tu da podrži komunikaciju deteta, da mu pruži podršku prilikom igre i drugih aktivnosti poput kulturnih i sportskih, kao i tokom slobodnog vremena . Lični pratilac takođe ima važnu ulogu u pružanju podrške detetu u zajednici, što uključuje pomoć u korišćenju gradskog prevoza i opštu orijentaciju u prostoru. Korisnici su deca i učenici sa smetnjama u razvoju, njihove porodice i lični pratioci kao i vaspitno obrazovne ustanove odnosno škole. Realizacijom ovog Programa se unapređuje kvalitet života dece/učenika koji su korisnici ove usluge, njihovih roditelja/staratelja doprinoseći unapređenju inkluzivnog obrazovanja odnosno kvaliteta pružanja same usluge Lični pratilac deteta. U našem gradu ova usluga se realizuje od 2017.godine.

PROCEDURA ZA OSTVARIVANjE PRAVA NA USLUGU LIČNI PRATILAC DETETA

  1. Roditelj, staratelj ili zakonski zastupnik deteta podnosi zahtev Interresornoj komisiji radi pokretanja procedure dobijanja ličnog pratioca koja daje Mišljenje o potrebi za ličnim pratiocem deteta.
  2. Nakon dobijanja Mišljenja Interresorne komisije roditelj, staratelj odnosno zakonski zastupnik deteta podnosi zahtev Centru za socijalni rad. Uz zahtev prilaže svoju ličnu kartu, Mišljenje komisije i potvrdu škole/vrtića u koju je dete/učenik upisan, radi donošenja Rešenja.
  3. Centar za socijalni rad izdaje Rešenje o priznavanju prava na uslugu Lični pratilac deteta i dostavlja je roditelju (zakonskom zastupniku) deteta i licenciranom pružaocu usluge. Nakon
    dobijanja Rešenja roditelj (zakonski zastupnik) deteta se obraća licenciranom pružaocu
    usluge.
  4. Pružalac usluge donosi odluku o korišćenju usluge na osnovu prijemne procene
    korisnika. Odluka pružaoca usluge podrazumeva početak korišćenja usluge ili stavljanje na listu čekanja u zavisnosti od kapaciteta pružaoca usluge.