Korektivne vežbe i bazen

U školi se u okviru redovne nastave i Programa dodatne podrške realizuje individualan rad iz oblasti korektivno-preventivnih vežbi i psihomotornih vežbi, a poseban značaj predstavlja Program sportsko-rekreativnih aktivnosti na bazenu za učenike škole. Ove vežbe se realizuju u fiskulturnoj sali škole kao i posebno prilagođenom kabinetu za reedukaciju psihomotorike. Obe prostorije su opremljene nastavnim sredstvima koje imaju za cilj da obezbede izvođenje vežbi u preventivne i korektivne svrhe. Na ovaj način, vođeni stručnim radom nastavnika škole, vrši se stimulacija deteta i ublažavaju ili prevazilaze razvojni problemi.

Povezanost ovih vežbi

Korektivne vežbe su grupa vežbi, čiji je cilj korigovanje, ispravljanje i prevencija telesnih deformiteta dok psihomotorne vežbe koriste pokret kao glavno sredstvo putem kojeg se pobuđuju i obnavljaju, učvršćuju i dograđuju senzomotorna iskustva. Zajedno, one sačinjavaju izuzetno važnu komponentu u psiho-fizičkom i socijalnom razvoju deteta pogotovo u ranom periodu života. Stimulisanjem opšte motorike razvijamo i motoriku govornih organa. Kada razvoj fine motorike zaostaje, zaostaje i razvoj govora. Vežbe se izvode i kroz igru tako da se na ovaj način dotičemo i usvajanja pravila ponašanja, kontrolu emocija i usvajanje pravilnog kanalisanja osećanja i doživljaja.

Grupa ovih vežbi se zato primenjuje kod dece sa:

  • disharmoničnim razvojem
  • govorno jezičkim problemima
  • problemima u ponašanju
  • dispraksičnom decom
  • probemima u saznajnim funkcijama
  • pervazivnim razvojnim probemima

Program sportsko-rekreativnih aktivnosti na bazenu za učenike škole predstavlja važnu aktivnost za stimulaciju i korekciju kada su u pitanju učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Na ovaj način utičemo na motoričke kao i senzorne funkcije deteta. U vodi, deca sa motoričkim smetnjama mogu da opuste mišiće kao i da bolje kontrolišu svoje pokrete dok kod dece sa autizmom dolazi i do smirivanja i ublažavanja njihove osetljivosti na okolne stimuluse. Bazen je među omiljenim aktivnostima naših učenika.