Dodatna podrška deci i učenicima

Kako da ostvarite mogućnost za dodatnom podrškom Vašem detetu

U školi “6. oktobar” se za decu i učenike iz redovnog sistema realizuje program dodatne podrške. Dodatna podrška obuhvata prava, usluge i resurse koji detetu ili učeniku obezbeđuju prevazilaženje fizičkih, komunikacijskih i socijalnih prepreka unutar obrazovnih ustanova i zajednice. Za procenu potreba za dodatnom podrškom nadležna je Interresorna komisija ( IRK ) opštine, odnosno grada na čijoj teritoriji je prebivalište, odnosno boravište deteta ili učenika.

Procena potreba deteta, učenika i odraslog za dodatnom podrškom vrši se:

1) po zahtevu roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika i odraslog,

2) na inicijativu obrazovne, zdravstvene ili ustanove socijalne zaštite uz saglasnost roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika i odraslog,

3) po službenoj dužnosti – kada roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik i odrasli ne daju saglasnost na inicijativu obrazovne ili zdravstvene ustanove ili pružaoca usluga socijalne zaštite.

Podnosilac inicijative unosi potrebne podatke u Obrazac 1 i zahtev upućuje Komisiji. Sastanak Komisije, radi razmatranja zahteva, održava se u roku od sedam dana od dana dobijanja zahteva. Komisija nakon podnošenja zahteva donosi mišljenje, Obrazac 3, koje se dostavlja roditelju, odnosno drugom zakonskom zastupniku, odraslom i nadležnom organu, odnosno službi koja treba da obezbedi dodatnu podršku, u skladu sa zakonom.

Nakon prijema Mišljenja interresorne komisije, školski Tim za dodatnu podršku se sastaje i vrši raspodelu zaduženja i potrebe za procenom deteta ili učenika od strane stručnog tima škole. Roditelj ili staratelj se pozivaju i sa njima se vrši dogovor oko termina prvog dolaska i daljeg uključivanja u program dodatne podrške.

Pravilnik o dodatnoj obrazovnoj podršci možete pronaći ovde.

Obrazac 1- Zahtev komisiji za procenu potreba za pružanjem podrške